marți, 20 ianuarie 2015

Cultura economica la romani

Incerc sa inteleg problema romanilor imprumutati in franci elvetieni..de zilele astea.

in 2007 am fost in situatia de a ma imprumuta. In lei/euro nu ma incadram ci doar in franci elvetieni. Aproape ca ma incadrasem, urma sa gasesc locuinta mult visata. Am cautat-o chiar daca dupa 6 luni cand expira dobanda promotionala ajungeam sa imi dau mai mult de jumatate din venituri pe o rata care ma tinea timp de 35 de ani. Poate norocul meu a fost ca nu am gasit-o, dar si locuinta mult visata nu am reusit inca sa o cumpar. Pentru ca nu sunt inca pregatit si problemele vietii au facut asa incat banii castigati sa se duca in alta parte.

educatie economica

Poate multi dintre noi nu avem idee nici acum ce inseamna banca! Ce inseamna sa depui bani, sa iei imprumut de la banca. In timp, poate si datorita job-ului am inteles cum traiesc bancile si de ce le este bine fiindca au mai multe mecanisme la baza!

Majoritatea dintre noi, daca avem nevoie de capital, de un ajutor bancar pentru te miri ce, ne interesem, ne facem calcule si daca ne convine, bine, daca nu, strangem banii de exemplu.

Insa, in zlilele noastre nu ne explica nimeni, nici de la BNR de ce s-a intarit  CHF-ul si ce se intampla. Daca se devaloriza, nefericitii erau fericiti si cine stie cine avea suparare. Analistii ar trebui sa ia cuvantul, jurnalistii care au ceva de spus, sa spuna. Stiu ca in România cultura economica e vai de ea, Dumnezeu cu mila, insa as vrea sa vad oameni capabili ce vin cu explicatii si nu cu acuze. Sa nu ne impotmolim in termeni de specialitate si detalii impertinente. Iesiti la rampa si dati explicatii argumentate, asta daca se poate. Cand vedem banii in mana sau in cont ne bucuram, ne asumam niste riscuri. Si banca se bucura ca a facut ceva pentru cineva si ca are de primit. Si noi trebuie sa fim recunoscatori si sa facem ce trebuie cu acel ban si sa nu ne indatoram peste puteri, sa nu ne expunem direct la acest risc. E drept ca se profita de lipsa culturii economice din România, vad asta si la guvernanti care ne indatoreaza peste puterile noastre constiente, afectand si alte generatii care nici nu se stie daca se vor naste...

Pentru a reintra in normalitate trebuie sa fim informati si disciplinati!

comentarii

0 Responses to "Cultura economica la romani"

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...